این نوشتار دست به بررسی عددی نیروی هوایی امریکا و روسیه زده شده است . این نوشتار یک قیاس نیست و از اول قرار بود دو نیروی هوایی جدا بررسی شوند.
همچنین توجه شود که بالگردها در ارتش امریکا جز نیروی زمینی هستند ولی در ارتش روسیه جز نیروی هوایی از این رو دربخش نیروی زمینی معرفی می شوند . همچنین هواپیماهای نیروی دریایی نیز در بخش نیروی دریایی خواهند . موشک های بالستیک و پهپاد ها را نیز در بخش نیروی زمینی خواهد امد.
اعداد تسلیحاتی روسی از منابع روسی از جمله یک عکس نوشته خبر گذاری اسپودنیک روسی اورده شده است و هر جا در پرانتز نوشته شده منابع روسی در واقع منظور اسپودنیک است . امار دقیق نیست ولی نباید چندان با این ارقام فاصله داشته باشند.
اف۱۵ ایگل: نیروی هوایی امریکا دارای ۲۰۰ فروند شکاری رهگیر اف۱۵ سی و دی ایگل است . نیروی هوایی دست کم ۲۰۰۰ اف۱۵ ایگل دریافت کرد ولی همکنون حدود ۲۰۰ فروند را در خدمت دارد که در حال ارتقا انها به رادار ارایه فازی فعال ای پی جی ۶۳ وی ۳ برای باقی ماند در خدمت تا سال ۲۰۳۰ میلادی است.البته برنامه های ارتقاء دیگری نیز وجود دارد ولی همکنون تنها برنامه ارتقاء فعلی شامل این مورد می شود . اف۱۵ های در خدمت بین سال های ۱۹۸۴ تا ۱۹۹۲ ساخته شده اند
اف۲۲ رپتور: جنگنده نسل پنج که همکون در نقش شکاری رهگیر در خدمت است. ۱۷۸ فروند اف۲۲ همکنون در خدمت نیروی هوایی امریکا می باشد که انتظار می رود تا ۲۵ سال اینده همچنان در خدمت باقی بماند. از جمله ارتقائات جاری نصب موشک امرام نسخه دی با برد ۱۸۰ کیلومتر، افزایش قابلیت رادار با ارتقا نرم افزاری می باشد.البته با در نظر گرفتن توان حمل سلاح هدایت ماهواره ای میتوان از اف۲۲ در نقش تهاجمی نیز استفاده کرد. اف۲۲ بین سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ تحویل شد
سوخو۲۷: این کشور ۱۸۱ (به گفته روسها) تا ۲۲۰ فروند سوخو۲۷ در اختیار دارد که از این تعداد ۴۰ فروند نسخه اموزشی رزمی دو سرنشینه و ۸۲ فروند نسخه ارتقا یافته اس ام است. نسخه اس ام توان انجام عملیات تهاجمی با سلاح هدایت شونده نیز دارد. سوخو۲۷ قبل از سال ۱۹۹۱ در زمان شوروی دریافت شده اند
میگ۲۹: روسیه ۱۵۴ (به گفته روسها) تا ۲۰۰ فروند میگ۲۹ در اختیار نیروی هوایی روسیه است که از این تعداد ۴۰ فروند ان از نوع اس ام تی و یو بی تی است که در واقع سفارش الجزایر بود که به دلیل کیفیت بد تولید پس داده داده شد و تحویل ارتش روسیه شد و در انجا به خدمت گرفته. روسها ۱۶ فروند اس ام تی دیگر در سال ۲۰۱۵ سفارش داده اند. به غیر از نسخه های اس ام تی تمامی میگ۲۹ قبل از سال ۱۹۹۱ در زمان شوروی و زمان شوروی تحویل شده است.
میگ۳۱: روسیه بین ۸۰(به گفته روسها) تا ۱۳۲ فروند میگ۳۱ در اختیار دارند که به گفته منابع غربی تا سال ۲۰۱۸ قرار است ۱۰۰ فروند به نسخه بی ام ارتقا یابد که شامل توان حمل موشک ار۷۷ و موشک ضد رادار خا ۳۱ است. میگ۳۱ ارتش روسیه بین سالهای ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۲ در زمان شوروی تحویل شده است.
سوخو۳۰: نیروی هوایی روسیه همکنون دارای ۶۶ فروند سوخو۳۰ اس ام است ، ۲۰ فروند سوخو۳۰ ام۲ و ۳ فروند سوخو۳۰(نسخه اولیه) نیز در خدمت است و ۲۸ فروند دیگر سفارش دیگر نیز از سوخو۳۰ اس ام سفارش داده اند. در مجموع ۸۴ سوخو۳۰ سفارش داده شده است.
سوخو ۳۴: روسها ۱۰۰ فروند سوخو۳۴ سفارش داده اند که بیشتر این میزان را تحویل گرفته اند. قرار بود ۱۲۴فروند از این پرنده در نهایت جایگزین ناوگان سوخو۲۴ شود که در اینده تنها جنگنده تهاجمی روسها خواهد بود.(میزان تحویلی تا تابستان سال ۲۰۱۷ رقم ۱۰۳ فروند است)
سوخو۳۵: روسیه در مجموع دو سفارش ۴۸ فروندی سوخو۳۵ را داده است (برخی منابع دو سفارش ۵۰ فروند) که همکنون نیمی از این تعداد را به خدمت گرفته است. برنامه ریزی نهایی دریافت ۱۳۲ فروند سوخو۳۵ است از این رو یک دسته دیگز نیز ممکن است سفارش داده شود.
میگ۳۵: نسخه پیشرفته تر میگ۲۹ که توسط کمپانی میگ توسعه یافته است. این جنگنده قرار نیست به شکل انبوه وارد خدمت روسیه شود و تنها ۳۷ فروند ان برای راه افتادن خط تولید این جنگنده سفارش داده شده است که در اینده نچندان دور اماده عملیات می شود.
پاکفا:شکاری رهگیر و نسل پنچ روسها که در حال حاظر تنها شش پیش نمونه از ان ساخته شده. قرار بود تعداد سفارش اولیه ۵۲ فروند باشد ولی به دلیل تحریم غرب و مشکلات مالی همکنون شامل ۱۲ فروند است و برای سفارش ۶۰ فروندی دیگری نیز برنامه ریزش شده و گفته شده میزان نهایی سفارشات ۱۵۰ فروند خواهد بود
A-10C: همکنون ۲۹۱ فروند از این پرنده در خدمت است که با وجود تصمیم برای خروج از خدمت فعلا در خدمت باقی مانده .این جنگنده در اخرین ارتقا که شامل نسخه سی میباشد مجهز به سلاح هدایت ماهواره ای،کابین به روز دیجیتال و رایانه جدید شد . ای۱۰ بین سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۴ تحویل شدند.
AC-130: هواپیمای پشتیبانی هوایی و توپخانه پرنده بر اساس سی ۱۳۰ هرکولس و سوپر هرکولس. همکنون ۲۸ فروند از مدلهای مختلف در خدمت است که تا سال ۲۰۲۰ همه انها از نسخه جدید سوپر هرکولس خواهند بود.
بی۵۲: نیروی هوایی امریکا همچنان از این پیروند جنگجو بعد از ۶۰ سال استفاده میکند. این بمب افکن در ویتنام عراق یوگسلاوی افغانستان و لیبی حضور داشته و همچنان در خدمت است و بعید است تا سال ۲۰۴۵ از خدمت خارج شود زیرا بهترین سکوی پرتاب موشک کروز به حساب می اید.۷۷ فروند از این بمب افکن در خدمت ارتش امریکا هستند که طی ده سال گذشته در کنار موشک کروز توان حمل سلاح های هدایت ماهواره ای و برخی از انها ضد کشتی نیز یافته اند. این هواپیماها در سال ۱۹۶۲ تحویل شده اند.
ب۱ لنسر : ۶۱ فروند بمب افکن ب۱ لنسر همکنون در خدمت ارتش امریکا هستند که یک برنامه ارتقا تسلیحاتی شامل نصب موشک های کروز دوربرد تا ۱۰۰۰ کیلومتر را در حال سپری کردن هستند. حدود ۲۴ فروند نیز به شکل ذخیره نگهداری می شند. بخشی از این ناوگان در اینده با بی۲۱ جایگزین خواهد شد. این بمب افکنها در دهه ۱۹۸۰ تحویل شده اند.
ب۲: بمب افکن استیلز در خدمت که ۲۰ فروند ان به شکل عملیاتی در دسترس است و گفته شده تا سال ۲۰۵۸ در خدمت باقی خواهد ماند. این پرنده نیز جدیدا به موشک های کروز با برد ۱۰۰۰ کیلومتر تجهیز شده اند. این بمب افکنها در دهه ۱۹۹۰ تحویل شده اند.
توپلوف ۹۵: همکنون تنها توربوپراپ است که در نفش بمب افکن در خدمت است و نقش ب۵۲ را برای روسها دارد. همکنون ۴۱ تا ۶۵(به گفته روسها) از این بمب افکن در خمت است که موشک های کروز نوینی از خانواده خا ۵۵ روی ان نصب شده است . انتظار می رود تا سال ۲۰۴۰ در خدمت باقی بماند. توپلوف های در خدمت در دهه ۱۹۷۰ ساخته شده اند و از نسخه اس ام هستند و نسخه های قدیمی تر از خدمت خارج شده اند.
توپلوف ۲۲: بمب افکن مافوق صوت روسها که بین ۶۳(به گفته روسها ) تا ۱۱۰ فرند ان در خدمت روسیه است و جدید برای بمب باران فرشی در سوریه از ان استفاده شده است. قرار است ۲۵ فروند انها ارتقا یابند. تمامی توپلوف های ۲۲ از نسخه ام۳ در دهه ۱۹۸۰ در زمان شوروی تحویل شده اند.
توپلوف ۱۶۰: بزرگترین بمب افکن روسها که همکنون ۱۳ فروند ان در خدمت است و قرار است ده فروند ان مورد ارتقا قرار بگیردند. اگرچه در اخبار از برنامه ریزی برای سفارش ۴۰ فروند دیگر امده ولی هنوز سفارشی رسمی داده نشده است. تمامی بمب افکنها به غیر دو فروند در دهه ۱۹۸۰ در زمان شوروی تحویل داده شده است. یکی در دهه ۱۹۹۰ و یکی در دهه گذشته و یک فروند نیز یک سال است در خط تولید است و اگر مشکلی پیش نیاید در سال ۲۰۱۸ عملیاتی می شود.
ایی-۳ سنتری: تنها اواکس نیروی همایی امریکا ۳۰ فروند هواپیمای ایی ۳ سنتوری است که بر اساس بوئینگ ۷۰۷ ساخته شده است. همکنون نیروی هوایی امریکا در حال برنامه ریزی برای جایگزین این هواپیما با نسخه ای از بوینگ ۷۶۷ است. اواکسها در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ تحویل شده اند که البته سه نوبت ارتقا یافته اند(نیروی دریایی امریکا بیش از صد اواکس ایی۲ دارد که گهگاه در عملیات های مهم به نیروی هوایی غرض داده می شود)
بوئینک ایی۴: پست فرمانده ای پرنده بر اساس بوئینگ ۷۴۷ سری ۲۰۰ که چهار فروند ان در خدمت است.
ایی ۸ جوینت استار: پست فرمانده ای، جاسوس الکترونیک و اواکس زمینی (اسم من دراوردی) برای رصد تحرک نیروی زمینی دشمن . همکنون ۱۶ فروند از این هواپیما در خدمت نیروی هوایی امریکا است و در اینده با نسخه ای از بوئینگ ۷۶۷ جایگزین می شود. این هواپیما در دهه ۱۹۸۰ تحویل شده است.
ایی سی ۱۳۰: نسخه جنگ الکترونیک و جاسوس الکترونیک هواپیمای ترابری هرکولس .۲۱ فروند از ان در خدمت است.
ار سی ۱۳۵: نسخه جاسوس الکترونیک و جنگ الکترونیک بر اساس بوئینگ ۷۰۷٫ ۲۲ فروند در خدمت است.
ام سی ۱۳۰: نسخه جاسوس الکترونیک و جنگ روانی بر اساس سی ۱۳۰: ۵۴ فروند از این نسخه در خدمت است.
یو۲: هواپیمای شناسایی بلند پرواز که ۳۱ فروند ان در خدمت است.
همان طور که گفته شد قرار نیست این مقاله یک قیاس باشد ولی این بخش را تنها برای اطلاع بیشتر از توان این دو نیروی هوایی اورده ام
نیروی هوایی امریکا و کلا ارتش امریکا توان تهاجمی بسیار بالاتری دارند. این مسئله کاملا مشخص است زیرا نیروی هوایی امریکا به اندازه جنگندهای نیروی هوایی روسیه فقط هواپیمای سوخت رسان دارد و به سرعت میتواند صدها جنگنده با سوختگیری هوایی به هر جا منتقل کند این توانی است که روسها اصلا ندارند زیرا توان سوخت گیری انها محدود است مورد بعد این است که نیروی هوایی امریکا نتنها جنگنده بیشتری دارد.
بلکه ارتش امریکا چند برابر بیشتر از روسها جنگنده دارد زیرا برای نمونه سپاه تفنگدار دریایی و نیروی دریایی امریکا در مقاله نیروی دریایی خواهد امد روی هم حدود ۱۲۰۰ فروند هورنت و سوپر هورنت و ای وی ۸ بی دارند در حالی که نیروی دریایی روسی کمتر از ۵۰ جنگنده دارد .از طرفی بخش عمده نیروی هوایی امریکا غیر اف۱۵ ایگل همگی چند منظوره هستند حتی اف۲۲ هم با سلاح هدایت ماهواره ای توان تهاجمی بالای دارد در حالی که بخشی زیادی از ناوگان نیروی هوایی روسیه مانند میگ۲۹ ،سوخو۲۷ و میگ۳۱ تنها شکاری هستند.
البته روسها در سرزمین خودشان جای امنی دارند زیرا انها تحت پوشش چتر سامانه های پرتعداد دفاعی خود قرار دارند و دست کم تا زماین که نخواهندبه جای حمله کنند در سرزمین خودشان کاملا وضعیت خوبی دارند.البته امریکا در سرزمین خود حتی وضیعت بهتری دارد زیرا انها بین دو اقیانوس قرار دارند عملا هیچ کس توان تهاجم موثر به انها را ندارد حتی برای پرتاب موشک کروز هواپرتاب نیز هر دشمنی باید مسافت بسیاری را در دل اقیانوس طی کند انهم اگر بتوند از دست تعداد زیادی جنگنده ناو هواپیما بر بیاید.
روسها ارتش دارند که بازمانده از دوران شوروی است البته انها یک برنامه جدی در نوسازی جنگندهای خود دارند که دارند ان را اجرا میکنند ولی خوب مشکل بودجه و کمی بودجه گریبان انها را گرفته است زیرا اقتصاد روسی به تحولات خارجی بسیار حساس است برای نمونه تحریم ها باعث کاهش یک سوم ارزش پول این کشور شد و یا قیمت نفت زیرا عمده درامد روسها از قیمت نفت و گاز و منابع طبیعی است. البته این نوسازی بیشتر در بخش جنگنده ها است و در بحش ترابری این ناوگان وافعا فرسوده است و هنوز برنامه درستی برای جایگزینی ان در دست نیست.
1 دیدگاه
مطلب خیلی خوبی بود
ممنون